Афричка куга свиња упуство за власнике животиња

Решењем Министарства пољопривреде, управе за ветерину зараженим подручјем од заразне болести афричке куге свиња проглашава се подручје полупречника 3 километра од жаришта у насељеном месту Стража и обухвата поред Страже територија града Вршца и Банатску суботицу, Јасеново и Чешко село у општини Бела Црква.
Угрожена подручја су у полупречнику од 10км Орешац , Парта, Загајица, Војводинци и Kуштиљ територија града Вршца  а на територији општине Бела Црква: Добричево, Црвена Црква, Врачев Гај, Дупљаја,Гребенац, Бела Црква
Важно је да фарме и домаћинства која дрзе свиње спроводе све неопходне мере у сузбијању и смањењу ризика ширења вируса африцке куге, и да свака особа која улази или излази са газдинства у зараженом подурчју примењује биосигурносне мере заштите.
Препорука је да власници животиња са појачаном пажњом прате здравствено стање својих животиња и да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару.
Афричка куга свиња је вирусно обољење које се не преноси на људе, али се ради о веома опасној заразној болести домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји.

Упутство:АКС упутство за власнике (1)

Подели ово:

Архиве