Здравство

Развој здравствене заштите у овом крају почео је 1717. године када је у Старој Паланци основанапрва здравствена станица, а три године касније и у Белој Цркви. Нешто касније на простору где је смештена данашња болница, отворена је карантинска болница 1722. године, која је радила дуже од једног века. У почетку лекаску дужност обављао је окружни хирург који се са сталном службом налазио у Паланци. Од средине осамнаестог века, лекар се стално настањује у Белој Цркви. Много касније уређене су прве собе такозване Грађанске Болнице. Нови павиљон је саграден 1910. године и у њему се радило све до Другог светског рата. За време окупације болничка служба није радила.

Полуразрушена и запуштена, болница је после рата обновљена и већ у јуну 1945. године, почела је поново да ради. Због тадашње неповољне епидемиолошке ситуације, по одлуци Министарства здравља СР Србије, болница је годину дана касније претворена у специјалну болницу за плућне болести „Др Будислав Бабић“, а од 1955. године усмерена је ка лечењу туберкулозног менингитиса.

Тренутно су установе здравства у граду болница „Др Будислав Бабић“, капацитета 225 лежаја, намењена плућним болесницима за лечење болести респираторног система и психијатријских болесника и делом геронтолошка установа, дом здравља са диспанзером, и здравствене станице у Врачевом Гају, Гребенцу, Јасенову, Крушчици, Кусићу и Банатској Паланци, те апотеке.

Дом здравља има диспанзерску службу за мединицину рада, заштиту предшколске и школске деце и жена, офтамолошку, рендгенолошку и интернистицку службу. У свим службама раде лекари одговарајућих специјалности. Постоји и стоматолошка служба. Дом здравља одржава контакте и остварује одговарајућу сарадњу са Медицинским центром и неуропсихијатријском болницом у Вршцу.

Основна здравствена заштита на подручју Општине Бела Црква обезбеђена је непрекидно.