Добродошли у Белу Цркву

Бела Црква лежи у лепој и пространој котлини реке Нере, на крајњем југоистоку Војводине. Оивичена је огранцима Карпатских планина, а отворена према западу ка Панонској низији. Удаљена је од Београда нешто мање од 100 километара. У непосредној близини града налазе се водени токови Дунава, Нере, Караша, Канала Дунав-Тиса-Дунав, као и више кристално чистих језера па Белу Цркву називају још и: „Војвођанска Венеција“

Град је добио име по једној старој црквици на коју су наишли први насељеници. На само 15 километара од града налази се Делиблатска пешчара јединствени пешчани терен у Европи, познато излетиште и ловиште за крупну дивљач.
Општина Бела Црква простире се на 35,345 хектара и, осим града, чине је следећа насеља: Калуђерово, Крушчица, Кусић, Врачев Гај, Црвена Црква, Банатска Паланка, Стара Паланка, Кајтасово, Гребенац, Дупљаја, Јасеново, Банатска Суботица, Добричево и Чешко Село . Има око 21,499 хектара ораница, 6,158 хектара под ливадама и пашњацима, под шумом око 2,704 хектара, а под виноградима и воћем око 160 хектара. Простире се на следећим геоморфолоским целинама: Банатска пешчара, лесна зараван, абразиона тераса, лесна тераса, дно белоцркванске котлине, калуђеровачка котлина и алувијална раван Нере, Караша и Дунава. На територији општине матични супстрат чине лес, песак и алувијални наноси. Преовлађују културне биљке: житарице, индустријско биље, поврће, воће и виногради.

Има умерено-континенталну климу (панонска клима) а температуре варирају зими од -5 до +10, док су летња варирања од +23 до +35 степени целзијуса. Од ветрова дува кошава. Мерењима је утврђено да је Бела Црква један од најсунчанијих градова у Србији.

Бела Црква позната је као туристички град који својом живописном околином, предивним језерима, фасадама барокног стила, парковима , чувеним „Карневалом Цвећа“, квалитетним винима и воћем привлачи многобројне туристе. У самом граду и околини не постоји „загађивачка“ индустрија те се може сврстати у еколошки чисто подручје.