Религија

Бела Црква сем у  свом имену има и богомоље различтих вероисповести и различитих народа који су живели или још увек живе у нашем граду.

На територији општине Бела Црква заступљене су православна, католичка и муслиманска  религија. У Белој Цркви постоје четири цркве: Српска православна, Руска православна, Румунска православна и једна римокатоличка. Џамије нема. Места за практиковање ралигије су зграде цркве, мада се у склопу католичке цркве односно куће католицког величасног – свештеника организују часови веронауке на које могу долазити сви без обзира на године, националну и верску припадност. Лидери религиозних заједница редовно се састају као и редовно је долазак католичког односно православног свештеника у цркви оног другог за божић и ускрс што гради везу између религиозних група и смањују се разлике уз речи свештеника на крају мисе-службе да је бог ипак само један.

Што се тице религиозне припадности највише има православца који цине 92% од укупног броја становника затим католици 7% и муслимани 1%.

Религијска припадност грађана Беле Цркве
ПРАВОСЛАВЦИ
92%
КАТОЛИЦИ
7%
МУСЛИМАНИ
Веб дизајнер 1%

Српска Православна Црква

Црква је подигнута 1751. године и освећена од стране протопрезвиртева паланачког Георгија и у тесној је вези са насељавањем Срба на овим просторима. Како је број српских породица растао на овим просторима, појавила се потреба за већом црквом која је изградена 1780. године. Нова црква је освећена од стране вршачког владике Викентија Поповића 19. децембра 1780. године и посвећена је светим апостолима Петру и Павлу.

Бела Црква сем у свом имену има и богомоље различтих вероисповести и различитих народа који су живели или још увек живе у нашем граду.

Римокатоличка Црква

Први досељени Немци подигли су 1718. године на малим пронађеним рушевинама, малу црквицу, која је 1740. године обновљена. Године 1793. донета је одлука за градњу нове цркве на месту где се и данас налази. Црква је градена од 1802. до 1805. године. Радови су завршени 1806. године када је црква освештана и посвећена св. Ани. Црква је доста велика, са три олтара, а у њој се налази неколико вредних икона, слика и фресака.

Румунска Православна Црква

Румунска црква „Сошестију Светог Духа“ изградена је 1871. године на месту некадашњег чувеног хотела „Код турске главе“, по пројекту градског инжењера Рудолфа Дегена. Због малог броја верника служења у овом храму одржавају се нередовно.

Руска Православна Црква

Захваљујући донацији кнеза Димитрија Шаховског, 1930. године, организовано је прикупљање добротворних прилога за градњу руске цркве. Зидање цркве завршено је 1931. године, захваљујући успешно сакупљеним прилозима. Сама зграда саграђена је у препознатљивом руском стилу, са једним централиним и два мала кубета.