И ЈА ЖЕЛИМ СВОЈУ ЗДРАВУ И ЧИСТУ ОПШТИНУ

И ЈА ЖЕЛИМ СВОЈУ ЗДРАВУ И ЧИСТУ ОПШТИНУ 
Деца и пензионери на тренингу о заштити животне средине 
Уз подршку пројекта ИМПАКТ Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ, општина Бела Црква организује 04. и 05. новембра у сали општине Бела Црква са почетком у 10:30 тренинг за децу основних и средњих школа и за пензионере на тему заштите животне средине. Циљ ове „вршњачке обуке“ је укључивање ове две групе становиштва у активности заштите животне средине у својој општини. Обучена деца и пензионери би затим били преносиоци и „учитељи“ вршњака у свом окружењу у организовању акција и подизања нивоа свести грађана о заштити животне средине.
Према резултатима анкете спроведене у 5 пилот општина ГИЗ  ИМПАКТ пројекта (бела Црква, Куршумлија, Крупањ, Свилајнац и Александровац) готово половина испитаника је стање животне средине оценило као незадовољавајуће. С друге стране грађани су показали и спремност да промене лоше навике и да се укључе у рад удружења за заштиту животне средине. Овај тренинг треба додатно да мотивише групе деце и пензионера да покрену и друге грађане да се укључе у акције смањивања стварања отпада, правилног сакупљања ПЕТ боца и старог папира у посебне контејнере, правилне употребе хемијских средстава у домаћинству и пољопривреди и заштите река од отпада.
Обучена деца и пензионери ће такође указивати и на штетне утицаје дивљих депонија на здравље човека, биљака и животиња, али и на значај рециклаже за привредни развој општине. Отварањем рециклажног цента или постројења за пречишчавање отпадних вода стварају се нова радна места, а општина постаје атрактивнија за туристе, инвеститоре, и за своје грађане као место живљења будућих генерација.
Током октобра и новембра ГИЗ  ИМПАКТ пројекат ће тренинге под називом „ И ја желим своју здравију и чистију општину“ организовати за децу и пензионере у општинама Александровац, Куршумлија, Крупањ и Свилајнац.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ)  је организација за међународну сарадњу која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте. Као имплементациона организација Владе Савезне Републике Немачке, ГИЗ већ више од 10 година представља поузданог партнера у пружању подршке јавном, приватном и цивилном сектору у Републици Србији. Од 2000. године, Савезна Република Немачка је кроз непосредну помоћ као и путем фондова ЕУ издвојила за Србију 1,4 милијарде евра, што представља највећи појединачни износ развојне помоћи који је нека држава упутила Србији.

Подели ово:

Архиве