NE KOCKAJ SE SA PRIRODOM!

NE KOCKAJ SE SA PRIRODOM!
Građani opština Bela Crkva na ispitu odgovornosti prema životnoj sredini
Uz podršku Nemačke organizacije za meĎunarodnu saradnju – GIZ, opština Bela Crkva organizuje 10. septembra u centru grada kviz za graĎane pod nazivom „Ne kockaj se sa prirodom“. GraĎani će bacanjem kocke izvući jedan od seta pitanja na teme otpada, otpadnih voda ili uštede energije. Kao nagradu za tačne odgovore na sva pitanja, graĎani će osvojiti platneni ceger, a samim tim osvojiće i zdraviju i ureĎeniju Belu Crkvu. Oko 90 odsto plastičnih kesa završi odmah u smeću, a u proseku jedna kesa koristi se oko 25 minuta. Cilj akcije je da se promoviše upotreba platnenih cegera, umesto plastičnih kesa, čime se direktno smanjuje količina otpada.
GraĎanima će biti deljeni i letci sa kontaktima komunalnog inspektora i savetnika za zaštitu životne sredine opštine Bela Crkva, u slučaju da graĎani žele da saznaju gde da odlažu svoj otpad, kome da prijave nesavesno ponašanje prema životnoj sredini ili kako pravilno da odlože PET ambalažu. Opština Bela Crkva takoĎe poziva i graĎane da se svojim angažovanjem i mehanizacijom uključe u akciju otklanjanja 20 divljih deponija tokom septembra i oktobra 2013. Flajer sadrži i apel graĎanima da ne uništavaju kontejnere i kante za smeće, jer novac na nabavku novih može da se iskoristi na bolji način. Samo u prethodnoj godini opština je potrošila čak 681.800,00 dinara za zamenu uništenih kanti i konterjnera.
UKUPNO 691.800,00 din.
Sa ciljem smanjivanja količine otpada i njegove ponovne upotrebe, organizacija GIZ i opština Bela Crkva istog dana organizuju dve predstave za decu „Kako su drvo i cvet spasili svet“ pozorišta Čarapa iz Beograda. Predstave će biti održane u centru za kulturu opštine Bela Crkva. Ulaznica za predstavu će biti 5 limenki ili 5 PET boca, a decu će animirati i maskota Limen, koji će im pokazati kako pravilno da odlože PET i limenke. Najvažnija naučena lekcija biće da se reciklažom limenki i PET-a uz malo truda i angažovanja oko njihovog skupljanja može „zaraditi“ gledanje predstave. To je ujedno naučena lekcija i za njihove roditelje.
Tokom septembra i oktobra akcija GIZ IMPACT projekta „ Ne kockaj se sa prirodom“ biće organizovana za graĎane opština Aleksandrovac, Kuršumlija, Krupanj i Svilajnac.
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 10 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,4 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.

Подели ово:

Архиве