УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ ИЗ БЕЛЕ ЦРКВЕ ПРАВЕ ЖИЧАНЕ КОНТЕЈНЕРЕ ЗА САКУПЉАЊЕ ПЕТ АМБАЛАЖЕ

 

giz i grb

 УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ ИЗ БЕЛЕ ЦРКВЕ ПРАВЕ ЖИЧАНЕ КОНТЕЈНЕРЕ ЗА САКУПЉАЊЕ ПЕТ АМБАЛАЖЕ 

slika 30.04.2014. у 10:00, Техничка школа „Сава Мућан“ Бела Црква

Ученици Техничке школе “Сава Мућан” из Бела Цркве уз подршку општине и ГИЗ пројекта ИМПАЦТ – Управљање отпадом и отпадним водама у општинама, су након израде техничког нацрта, кренули са израдом 4 жичана контејнера за сакупљање ПЕТ амбалаже. Поред тога што у оквиру своје редовне праксе уз помоћ професора усавршавају вештине и знања, акција средњошколаца значајна је јер је осмишљна са идејом да допринесе повећању свести грађана о значају правилног одлагања отпада.

Како је рециклажа важан фактор за привредни развој општине, локалне власти у Белој Цркви су решиле да подрже средњошколце у овој акцији па ће о избору локација одлучивати заједно са грађанима. Контејнери ће бити постављени на четири локације у Белој Цркви. На званичном сајту Општине постављена је анкета у којој грађани учествују гласањем за неку од осам понуђених локација, међу којима су и Железнички парк и парк код Плућне болнице. Осим тога грађани и сами могу да предложе локације за нова четири жичана контејнера за одлагање ПЕТ амбалаже.

Како је једно од могућих решења проблема са отпадом разврставање отпада у домаћинству, онда ова акција ученика знатно доприноси јачању свести о значају рециклаже. Општина Бела Црква позива грађане да гласају за будуће локације (http://backspace.agency/belacrkva/glasajte-za-mesto-kontejnera-proba/) и одлажу ПЕТ амбалажу у жичане контејнере.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ)  је организација за међународну сарадњу која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте. Као имплементациона организација Владе Савезне Републике Немачке, ГИЗ већ више од 10 година представља поузданог партнера у пружању подршке јавном, приватном и цивилном сектору у Републици Србији. Од 2000. године, Савезна Република Немачка је кроз непосредну помоћ као и путем фондова ЕУ издвојила за Србију 1,4 милијарде евра, што представља највећи појединачни износ развојне помоћи који је нека држава упутила Србији.

Подели ово:

Архиве