Министар Недимовић и покрајински секретар Божић у посети Дупљаји

Nedimovic-Dupljaja-678x381 Министар пољопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић са представницима локалне самоуправе општине Бела Црква обишли су газдинство породице Стојадинов у Дупљаји.

Приликом ове посете, са мештанима Дупљаје било је речи о најважнијем проблем који их мучи, о пашњацима који су издати у закуп и на који начин решити проблем око испаше стоке

„Преко наше Управе за пољопривредно земљиште позабавићемо се овим проблемом и локална самоуправа општине Бела Црква врло брзо ће имати одговоре на ова питања која муче мештане насељеног места Дупљаја. Остала питања тицала су се класичних ствари. Разговарали смо о субвенцијама, пензијском и инвалидском осигурању, које ће бити цене у наредној години. Ми имамо буџет у следећој години већи за 18 одсто, већ са првом мером која ће кренути од 15. децембра, за набавку пољопривредне механизације предвиђено је 50 одсто поврата средстава. Након тога, низаће се мере једна за другом које ми имамо на основу Закона о пољопривреди. Презентовао сам и могућности Закона који од уторка иде у расправу у Скупштину Србије, а то је увођење Е-аграра, електронске пријаве субвенција“ – рекао је Министар Недимовић.
Министар је закључио и да је интересовање пољопривредника у општини Бела Црква за субвенције јако добро, као и да постоји интересовање за набавку трактора преко Светске банке.

Наша мисија јасно указује на унапређење пољопривреде у сваком делу покрајине и на томе ћемо настојати обезбеђивањем субвенција сваком пољопривреднику који има визију развојне аграрне политике, истакао је покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић.

„У разговору са председицом општине Бела Црква, договорили смо се да у наредној години заједнички делујемо у неколико пројеката. Покрајински секретаријат за пољопривреду има и конкурс за уређење атарских путева, позвали смо локалну самоуправу да конкурише већ крајем јануара месеца и помогну пољопривредницима у уређењу атарских путава. Договорено је и да организујемо заједничке трибуне и састанке где ћемо информисати пољопривреднике о свим конкурсним линијама и да локална самоуправа помогне мештанима у припреми документације“ – додао је Божић.

Председница општине Бела Црква Виолета Симић захвалила се Министру Недимовићу и Покрајинском секретару Божићу на овој посети и подршци у решавању проблема пашњака у селу Дупљаја.

„На пашњацима који су издати у закуп постоје салаши, а неки од њих су стари и преко стотину година. За такве салаше не постоје грађевинске дозволе, ради се о објектима који нису легализовани и то је једна специфична ситуација. Једним делом имамо и проблем из разлога што се ти пашњаци наслањају на заштићено подручје. Верујем да ће се ови проблеми брзо решити, с обзиром да тренутно на пашњацима нема никаквих активности у смислу потенцијалног преоравања пашњака. Верујем да смо у правом тренутку ушли у решавање проблема, уз подршку ресорног Министарства и Секретаријата“ – нагласила је Симић.

Домаћинство Милана Стојадинова се бави ратарством (пшеница, кукуруз, луцерка), обрађују 200 јутара земље. Баве се и сточарством, тренутно имају 100 оваца. Редовно прате све конкурсе које објављују и Министарсто и Секретаријат. Преко Републичког конкурса купили су косачицу, прскалицу и растуривач стајског ђубрива.

Подели ово:

Архиве