Министар Недимовић посетио Белу Цркву

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је општину Бела Црква, обишао газдинство Душана Савића и том приликом разговарао са руководством локалне самоуправе општине Бела Црква и већим бројем пољопривредника са подручја наше општине.

Министар је разговарао са домаћинима о субвенцијама и актуелној ситуацији у пољопривреди и указао на помоћ коју пољопривредници могу добити од државе.

„Искористио сам прилику да их обавестим да је, по јучерашњим информацијама, Србија у првих шест месеци забележила извоз у пољопривреди и прехрамбреној индустрији од 1,98 милијарди евра, што је за 13,9 одство више него у 2020. години, која је била рекордна. Очигледно је да Србија напредује, да пољопривреда напредује, подсетићу вас да је тај извоз 2010. године био свега негде око 1,08 милијарди долара, што је 2,5 пута мање него сада. Што се тиче актуелних подстицаја, завршамо конкурс за набавку механизација за воћарство и повртарство, коначни резултати биће објављени за седам до осам дана. Ускоро објављујемо исти конкурс и за сточаре који подразумева 50 одсто гранта, 40 одсто кредитне подршке и 10 одсто сопственог учешћа и након тога и за ратарство“ – рекао је Недимовић.

Nedimovic-Bela-Crkva-2-scaled

Председница општине Волета Симић истакла је значај посете Министра Недимовића с обзиром да је пољопривредна производња један од основних праваца развоја општине Бела Црква.

„Министар је данас у разговору са пољопривредницима имао прилику да чује шта су њихови проблеми, како ће се у будућности то решавати. Оно што је изузетно битно је да смо посетили газдинство Душана Савића, воћара који је у континуитету користио велики број подстицаја од стране Републике и Покрајине, тако да је он на делу показао како уз помоћ државе може да се дође и до садница, противградних мрежа, заливног система. На овај начин шаљемо поруку нашим пољопривредницима да се активно укључе, конкурише и да заједно са државом могу постићи много више него они самостално. Општина Бела Црква је ове године први пут расписала конкурс за набавку ситних пољопривредних алата, није велики износ у питању – милион динара, али ово је порука да ћемо наредних година из општинског буџета, надам се, издвајати све више средстава да помажемо наше пољопривредне произвођаче“ – нагласила је Симић.

Подели ово:

Архиве