Општинска управа Бела Црква даје подршку и прикључује се еко-кампањи“Стоп тровању птица грабљивица“

Обавештење

Општинска управа Бела Црква даје подршку и прикључује се еко-кампањи“Стоп тровању птица грабљивица“ коју је покренуо Покрајински завод за заштиту природе  14.3.2014, узнемирен бројним случајевима намерног и случајног тровања строго заштићених врста птица грабљивица, посебно орла белорепана (Haliaeetus albicilla). Управо ова врста је највећи губитник праксе погрешне употребе, злоупотребе или употребе забрањених пестицида, што желимо да спречимо у нашој  заједничкој кампањи. Од 2009. године до пре неколико дана у Војводини су пронађена чак 23 леша белорепана који су страдали као последица тровања.

Покрајински завод је одмах по пријавама излазио на терен, инспекција заштите животне средине и ветеринарска су покретале поступке, али ни један починилац никада није пронађен нити кажњен.

Како је орао симбол Србије, на државном грбу и симбол бројних наших спортиста и репрезентација, а такође и моћан симбол заштите природе, сматрали смо за сходно да предложимо заједничко учествовање у кампањи свима којима је наше национално благо на срцу.

Еколошки гледано, птице грабљивице нису само визуално атрактивне и симболично свеприсутне, већ су то животиње без којих је немогућа природна равнотежа, који чисте наша поља и мочваре од лешева и које су зато веома осетљиве на разне поремећаје које им човек приређује.

Битно је напоменути да наша кампања нема намеру да напада било којег појединца и друштвену групу, већ да на позитиван начин и едукативним методама помогне решавању једног великог друштвеног проблема. Бојимо се да у супротном тај проблем може да ескалира и да доведе до потпуног слома популације ове врсте.

Такође, напомињемо  да су се у кампању укључили многи медији, општине, организације, као  и Рукометни савез Србије чији је орао маскота: http://rss.org.rs/#vest:6851
Одељење за урбанизам, привреду И инспекцијске послове

Општинске управе Бела Црква

poster STOP TROVANJU PTICA GRABLJIVICA

Letak STOP TROVANJU PTICA GRABLJIVICA

Подели ово:

Архиве