Суша узима данак

Суша узима данак

На подручју општине Бела Црква која је нажалост и градобитна, и уз пролећне мразеве који су били ове године, може се рећи да је ситуација како у ратарству, тако и у воћарству и повртарству веома тешка.

Прва декада јула је завршена, изузетно високе температуре уз мало падавина не пријају нарочито ратарским културама. Кише је било недовољно, у мају је пало 70 л/м2 што је било око просека, тком јуна забележено је 59 литара, односно 22литра мање од просека, а од 1.јула до данас само 5л/м2. у односу на вишегодишњи просек ове године је пало 110 лит мање кише (за период 01.01.-11.07.).

 

-Постоје потеси који су добили кишу у већој мери али ни они неће дати добар принос. Кукурузу недостатак влаге веома смета, од тога да је по порасту далеко мањи, до тога да се „упреда“ од недостатка воде, и такве биљке не могу да направе принос. Сунцокрету мање смета суша, али ово је превише, главе сунцокрета показују да приноса неће бити као прошле године, каже Драган Станковић, члан већа за пољопривреду општоне Бела Црква.

 

Произвођачи се јављају канцеларији у општини, међутим, за сада нема посебног механизма којим би се ситуација решавала. Мере ће зависити од временских прилика у наредним недељама. Посебан проблем свакако представља бављење пољопривредном производњом без заливних система уз климатске промене. У свим областима пољопривредне производње без заливног система, одмах може да се рачуна да су шансе за добар принос пола-пола.

-Коштичаво воће се бере, јабуке ране немамо у већој количини. Ниске пролећне температуре,  мраз је однео добар део рода. Највећи проблем имају воћари из Крушчице који немају услова за заливање воћа, а поседују знатне површине под засадима и у сушним годинама имају проблем са квалитетом, каже Станковић.

Пољопривредни произвођачи гледају у небо и надају се да ове екстремно високе температуре неће донети олују и град, јер би у том случају прича била завршена.

Подели ово:

Архиве