МЛАДИ ОПШТИНЕ БЕЛА ЦРВА ПРОМОВИШУ РЕЦИКЛАЖУ У БЕОГРАДУ

 

decije pozoriste

 

rec Ученици из општине Бела Црква ће 8. марта са почетком у 12 х извести позоришну представу „Чаробно језеро“ у Дечјем културном центру у Београду (Таковска 8). Представа указује на потребу да свако од нас смањи стварање отпада и поспеши његову рециклажу. Као средство комуникације у борби против депоновања отпада који може да се рециклира, представа је израђена уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ и дечјег позоришта Чарапа. Представу изводе глумци аматери, ђаци основних и средњих школа који су изабрани путем конкурса и обучени да одглуме овај комад. Порука представе је да се отпад може искористити за израду нових производа, чиме се чувају ресурси и штити животна средина. Сходно поруци гледаоци у Београду ће доносити 5 празних алуминијунских лименки као улазницу за гледање представе, које ће се након тога послати на рециклажу.

Кроз спој лепог и корисног, општина Бела Црква успева да своје грађане на забаван и едукативан начин укључи у процес рециклаже и селективног одлагања отпада. Очекује се да ће ову поруку послати и публици у Београду. Корист ће бити обострана – мање отпада на депонијама и чистија и здравија животна средина.

Општина Бела Црква је уз помоћ ГИЗ-а дошла до поузданих података о количини материјала који се налази у комуналном отпаду и предлозима за његово сакупљање, прераду и коришћење као секундарне сировине. Према плану за ову годину  предвиђено је формирање 5 рециклажних острва на којима ће се осим ПЕТ амбалаже, прикупљати папир, метал и стакло – сировине спремне за рециклажу.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ)  је организација за међународну сарадњу која у име немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), подржава Србију кроз многобројне билатералне и регионалне пројекте. Као имплементациона организација Владе Савезне Републике Немачке, ГИЗ већ више од 10 година представља поузданог партнера у пружању подршке јавном, приватном и цивилном сектору у Републици Србији. Од 2000. године, Савезна Република Немачка је кроз непосредну помоћ као и путем фондова ЕУ издвојила за Србију 1,4 милијарде евра, што представља највећи појединачни износ развојне помоћи који је нека држава упутила Србији.

Више информације можете добити од Марије Тапушковић на телефон: 062 330 754 или мејл marija.tapuskovic@giz.de

Подели ово:

Архиве