Град Бела Црква као културни, привредни и политички центар овог подручја основан је 1717.г. Пре свега, био је пољопривредни центар предодређен за развој виноградарства 1925.г. 70% становништва Јужног Баната бавило се виноградарством. Воћарство и земљорадња били су интензивно развијани.Вино, ракија, ликер и коњак били су производи који су се извозили по целој Европи.

istorija_0020

Управо је структура поднебља створила услове да Банат постане највећ произвођач свилених буба. У Белој Цркви је 1876.г. било 5 фабрика свиле, успешно су радиле и фабрике цигле и црепа, коњака и ликера, парна стругара, фабрика прехрамбених производа, коже, млинска индустрија, мајдан за багеровање шљунка, 3фабрике содне воде, штампарије и вештацко градинарство. Развијано је цвећарство, а вец 1931. године у Белој Цркви је радило 349 занатских удружења, а било је и 392 радње. Бела Црква спада у ред војвођанских градова у коме је до данашњих дана сачуван велики број објеката културно-историјских вредности.

istorija_0021

 

Најзначајнији објекти настали су крајем XВИИИ века, а саграђени су у барокном стилу. Од барокних зграда најзначајније су римокатоличка и православна црква, зграда општине, дом војске, ватрогасни дом и остале зграде (чије слике се налазе у фото галерији.) Главну физиономију града дају објекти сазидани и реконструисани у стилу бечке сецесије, тако да је Бела Црква по томе карактеристицна.